Giacometti, Alberto

Alberto Giacometti werd op 10 oktober 1901 in Borgonova (kanton Stampa) geboren en overleed op 11 januari 1966 in Chur (Zwitserland). Hij was de zoon van de impressionistische schilder Giovanni Giacometti en de oudere broer van zowel Diego Giacometti als Bruno Giacometti (de architect).

Alberto volgde opleidingen aan l’ Ecole des Beaux Arts in Genève, aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs en aan l’ École normale d’enseignement du dessin in Parijs. Daarnaast was hij ook leerling van zijn vader Giovanni, van Antoine Bourdelle en James Vibert.
Zelf was hij weer de leraar van Gerard Verdijk en had veel invloed op onder andere Francis Gruber, Karl Bohrmann, Kenneth Armitage, Peter Agostini en Alan Uglow.

In 1922 verhuist Giacometti naar Parijs en maakt er kennis met de Afrikaanse kunst en het surrealisme. Hij ontmoet daar onder andere Salvador Dali en sluit zich vervolgens aan bij de surrealisten. In Génève ontmoet hij Annette Arp met wie hij ook trouwt. Vanaf die tijd zijn er grote exposities over de hele wereld van zijn werk.

Giacometti wordt per saldo tot de surrealisten gerekend en was zowel als beeldhouwer, ontwerper, schilder, tekenaar (en ook als auteur) actief met vele materialen (brons, hout, marmer, gips). Naast vazen en lampen zijn van hem ook vele figuurvoorstellingen, dieren, genrestukken, portretten, stilleven, organische en geometrische abstracten bekend.

Vermeld in Plüss / Tavel, Witt Checklist, Saur, Bénézit.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.