Groenestein, Jan

Jan Groenestein (naamvariant: Johannes Maria) werd op 4 oktober 1919 in Amsterdam geboren en overleed op 27 november 1971 eveneens in Amsterdam.

Groenestein volgde opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en aan de Rijsakademie van Beeldende Kunsten eveneens in Amsterdam. Hij was onder andere leerling bij Kuno Brinks, Heinrich Campendonk en Gé Röling. Leerlingen van hem waren onder andere Florette Horninge-Jacobs en Jo Konijnenburg-de Groot (als leraar bij de Katholieke Leergangen en dan met name de Akademieklas in Tilburg).

Hij was vooral werkzaam in de regio Amsterdam en vooral in Artis maar maakte ook meerdere studiereizen naar Frankrijk.

Als veelzijdig kunstenaar [beeldhouwer, monumentaal kunstenaar, (wand- en plafond)schilder (onder andere in de Amsterdamse Stadsschouwburg), ontwerper, pentekenaar, pastellist, aquarellist, vervaardiger van mozaïeken, lithograaf, etser] zijn van hem vooral dier-, paarden- en figuurvoorstellingen, (vorsten)portretten, stadsgezichten en stillevens bekend. Daarnaast stond hij bekend om zijn glas-in-lood ontwerpen en -producten.

De volgende prijzen vielen hem te deel: de Willink van Collen Prize en de Royal Prize for Painting.

Groenestein was lid van de Hollandse Aquarellisten Kring, van Arti et Amicitiae in Amsterdam en van de Vereniging van Beoefenaren van Monumentale Kunsten (VBMK).

Vermeld in Scheen, Jacobs, Scharten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.