Toont alle 15 resultaten

Filter»

Hendriks, Arend

Arend Hendriks werd op 31 oktober 1901 in Amsterdam geboren en overleed op 28 oktober 1951 in Wassenaar.

Hij volgde een opleiding aan de Rijkskweekschool in Haarlem tot onderwijzer incl. de opleiding LO tekenen. Ook volgde hij daarna nog een MO-opleiding Tekenen aan het Haagse Teekeninstituut. Maar primair was hij als kunstenaar vooral autodidact. Wel was hij een tijdje leerling bij Marinus Arend van Heuven.

Hendriks werkte als kunstenaar in zowel Amsterdam als Haarlem, Den Haag, Wassenaar en Voorburg.

Arend Hendriks was zowel graficus, schilder, tekenaar, etser, graveur, lithograaf als schrijver. Hij werkte vooral met olieverf.

Zijn onderwerpen waren zeer divers: stillevens, bos- en polderlandschappen, stadsgezichten, interieurs, figuurvoorstellingen, figuurstudies, (zelf)-portretten. Hendriks werkte zeer precies om niet te zeggen realistisch.

Hendriks was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’ en van Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Later (1933) werd hij zelf leraar (docent grafiek) aan Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en telde onder zijn leerlingen onder andere Piet Bekker, Ruurd van den Berg, Gerard Coljé, Otto Cramer, Joh. de Fooy, Madaleine Gans, Jan Gregoor, Chiem van Houweninge, Johfra, Hans Kroesen, Joop Liesker, Gerard Lutz, Thijs Mauve, Willem Minderman, Henk Munnik, Rinus van der Neut, Isabel de Reede, Wilhelmus Marinus Retera, Willem Retera, Ru van Rossem, J.B.M. Straus, Gijs Voskuyl, Gerard Wensma, Jan Wieringa en Jos Zeegers.

Vermeld in Scheen, Saur, AKLONLINE, Jacobs.