Toont alle 2 resultaten

Filter»

Holt, Friso ten

Friso ten Holt (naamvariant: Henri Friso ten Holt) werd op 6 april 1921 in Argèles-Gazost geboren en overleed op 20 december 1997 op Callantsoog.

Hij volgde een kunstzinnige opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en kreeg les van Henri ten Holt en Johannes Hendricus Jurres. Later gaf hij zelf les aan Catrien van Amstel, Frank Boom, Karin Campfens, Edgar Johannes Conradi, Jos Dijkmans, Bob Fernhout, Willem Götze, Gea Karhof, Jeroen Krabbé, Erik Oldenhof, Cécile Reijnders en Peter Schenk.

Friso was een zeer diverse kunstenaar. Als aquarellist, (pen)tekenaar, pastellist, graficus, etser, lithograaf, graveur (prentmaker), beeldhouwer, (glas)schilder, textielkunstenaar, glas-in-lood zetter, docent (Gerrit Rietveld akademie in Amsterdam / Rijksakademie van Beelden kunsten in Amsterdam / Atelier ’63 in Haarlem) en ontwerper zijn van hem vele (duin)landschappen, strandgezichten, marines, figuur-, genre- en christelijk-religieuse voorstellingen en -studies, naaktfiguren, portretten en (vruchten)stillevens bekend.

Friso ten Holt was lid van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunsten (BKR), van de Hollandse Aquarellisten Kring en van het Kunstenaarscentrum Bergen (K.C.B.).

Als kunstenaar was hij vooral actief in Bergen Nh., Amsterdam, Callantsoog, Parijs, Concarneau, op diverse andere plaatsen in Frankrijk en Italië, São Paulo en Schoorl.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs, Galema, Bos.