Toont alle 3 resultaten

Filter»

Hoogendoorn, Ton

Ton Hoogendoorn (naamvariant: Anthonie Hoogendoorn) werd op 3 april 1927 in Kamerik (bij Woerden) geboren en overleed op 5 september 1983 in Den Haag.

Hoogendoorn volgde kunstzinnige opleidingen aan de Akademie van Beeldende Kunsten en aan de Vrije Academie beide in Den Haag. Hij was onder andere leerling bij Kees Andréa, Herman Berserik, Wim Beuning, Livinus van de Bundt, Pauk Citroen, Rein Draijer en Jan van Heel. Later telde hij onder zijn eigen leerlingen onder andere Harri van den Berselaar en Harrie Kamoen.

Zoals vele van zijn tijdgenoten beheerste hij een breed kunstenaarsspectrum (van beeldhouwer, graficus en grafisch ontwerper tot illustrator, (pen)tekenaar, etser, monumentaal kunstenaar, vervaardiger van mozaïeken, (wand)schilder, politiek tekenaar, cartoonist en keramist).

Veel van zijn kunstuitingen betroffen strand-, stads- en havengezichten, landschappen, portretten en dier- en figuurvoorstellingen. Hoogendoorn produceerde daarnaast ook de nodige affiches, boekillustraties en ansichtkaarten.

In 1970 werd hem de Nederlandse Kinderkijkboekenprijs toegekend.

Ton was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van de Haagsche Kunstkring, van GVN (Grafische Vormgevers Nederland), van de Nederlandse Cartoonistenkring en  van De Posthoorngroep in Den Haag.

Vermeld in Scheen, Jacobs.