Houten, Barbara van

Barbara van Houten (naamvariant: Barbara Elisabeth van Houten; signeerde als BE v Houten, BE. van Houten; monogrammeerde als B E V H, B V H, BEvH aaneen, BvH) werd op 8 april 1862 of 1863 in Groningen geboren en overleed op 27 mei 1950 in Den Haag.

Zij volgde kunstzinnige opleidingen aan de École du Louvre in Parijs, aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag, aan de Polytechnische School (MO Tekenen) in Delft, aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam. Ze kreeg onder andere les van August Allebé, Johannes Christiaan d’Arnoud Gerkens, Adolf le Comte, Sientje Mesdag van Houten, Hendrik Willem Mesdag en Jules Léon Perrichon. Zelf telde ze onder haar leerlingen onder andere Johanna Behrend-Croiset en Adya van Rees-Dulith.

Als kunstenares was zij werkzaam in Den Haag, Parijs en Amsterdam.

Barbara was actief als schilderes, tekenares, aquarelliste, etster en vervaardigster van houtsneden en legde zich met name toe op genre-, figuur- en interieurvoorstellingen, landschappen, portretten en (bloem- en vruchten)stillevens.

Van Houten was lid van Pulchri Studio in Den Haag en de Nederlandse Etsclub.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs, Klarenbeek.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.