Enig resultaat

Filter»

Hoytema, Theo van

Theo van Hoytema (naamvarianten: Theodoor van Hoijtema, Theodorus van Hoijtema, Theodoor van Hoytema; signeerde als ‘Theo van Hoytema’ of ‘TvHoytema’ of monogrammeerde als TVH, TvH (aaneen), TvH (ineen) maar ook wel met HTV) werd op 18 december 1863 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 28 augustus 1917.

Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag alsmede op latere leeftijd nog zomer- en wintercursussen. Hij was leerling bij Frits Jansen. Later werd Hoytema zelf de leraar van Rie Cramer, Ima van Eysinga, Theo Goedvriend, Herman Heuff, Ayzo Epeus van Humalda van Eysinga, Gerhardus Knuttel en Theo Meissner en gaf daarnaast raadgevingen aan Gerhardus Knuttel. Zelf stond Theo van Hoytema weer onder invloed van Walter Crane.

Als kunstenaar was Theo van Hoytema op vele plaatsen actief zowel in Nederland (Den Haag onder ander bij de plateelfabriek Rozenburg, Delft bij de Porceleyne Fles, Amsterdam waar hij onder andere voor Artis als tekenaar werkte, Leiden waar hij zich als tekenaar voor het Zoölogisch Museum verdienstelijk maakte, Loosduinen, Voorburg, Hilversum, Bergen Nh., Texel, Laren Nh., ) als in Engeland (Londen).

Hij was naast tekenaar, lithograaf, illustrator, decoratie- en wandschilder (onder andere van voorwerpen, interieurs et cetera), grafisch- en meubelontwerper, etser, aquarellist ook kunstnijveraar, aardewerk- en boekdecorateur, ontwerper van ex-libris, affiches en kalenders.

Aan onderwerpen had hij evenmin gebrek, deze varieerden van dier-, genre- en vogelvoorstellingen tot (bos)-landschappen, stadsgezichten, bloemen, planten, (bos)-stilleven en sprookjes. Hij verwierf bijzondere bekendheid door zijn sprookjesboek-illustraties.

Theo was lid van van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de Haagse Kunstkring en van Pulchri Studio in Den Haag.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Saur, AKLONLINE, Eliëns / Groot / Leidelmeijer, Jacobs.