Hussem, Willem

Willem Hussem (naamvarianten: Willem Frans Karel Hussem, William Frans Karel Hussem, Willem Hussem; signeerde als Hussem) werd op 29 januari 1900 in Rotterdam geboren en overleed op 21 juli 1974 in Den Haag.

Willem volgde een kunstzinnige opleiding aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten en was er leerling bij Dirk Hidde Nijland maar hij was in wezen toch een primair autodidact. Later droeg hij zijn kunstzinnige ideeën als leraar weer over aan onder andere Theo Bitter, Will Leewens, Hans van der Lek, en Ushi Muller.

Zoals vele van zijn tijdgenoten voelde hij zich weinig gebonden aan een vaste werkplek en we noteren dan ook dat hij als kunstenaar onder andere werkzaam was in Rotterdam, Leeuwarden, regio Zaandam, Den Haag maar ook in Frankrijk (Villeneuve-les-Avignon, Les Angles in Gard en Bougival in Yvelines).

Gaandeweg ontwikkelde hij zich tot een zeer veelzijdig kunstenaar [van (wand)schilder, tekenaar, graficus, vervaardiger van houtsnedes, beeldhouwer tot musicus en dichter].

Veel van zijn kunstwerken hebben als onderwerp diervoorstellingen, de natuur in het algemeen, landschappen, marines maar ook abstracties, portretten en (bloem- en schelpen)-stillevens vaak beïnvloed door door de Japanse cultuur en het zen-boeddhisme. Hij werkte graag met aluminium.

Als kunstenaar bleef hij bepaald niet onopgemerkt en ontving bij leven de Jacob Marisprijs, de Talens Award en de Jacob Hartogprijs.

Hussem was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van de Haagse Kunstkring, van de Vereniging Vrij Beelden, van de Liga nieuw beelden, van de De Posthoorngroep in Den Haag (mede-oprichter) en van Fugare.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Saur, AKLONLINE, Jacobs, Scharten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.