Toont alle 5 resultaten

Filter»

Jongkind, Johan Barthold

Johan Barthold Jongkind (ook wel Jean Barthold of Johan Bartold) werd op 3 juni 1819 in Lattrop (Denekamp) geboren en overleed in La Côte-Saint-André (Frankrijk) op 9 februari? of 15 september? (over de datum bestaat onduidelijkheid) 1891. Jongkind was de partner van Josephine Fesser Borrhée.

Johan Barthold Jonkind is verreweg het bekendste lid van de schildersfamilie ‘Jongkind’. Naast van Gogh heeft hij een meer dan gemiddelde invloed in de 19-de eeuw uitgeoefend op het kunstschildersvak.

Na als leerling op het atelier van Steffens te hebben gewerkt volgde Johan opleidingen aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Tekenacademie ook in Den Haag. De puntjes op de kunstenaars-‘i’ werden gezet door zijn leermeesters Eugène Isabey, François Edouard Picot en Andreas Schelfhout.

Jongkind werkte op vele plaatsen in Europa (Vlaardingen, Den Haag, Parijs, Rotterdam, Klaaswaal, Le Havre, Honfleur, Nevers, Châbons, Genève en La Côte-Saint-André).

Als schilder, aquarellist, tekenaar, etser en lithograaf en werkend met zowel olie- als waterverf zijn van hem zowel landschappen als stads-, haven, maanlicht- en rivierlandschappen, genrestukken, portretten en (vruchten)stillevens bekend.

Johan was lid van Société des Aquafortistes (Parijs).

Jongkind had zelf veel invloed op Josephine Fesser Borrhée, Stanislas Victor Edouard Lépine en Adolphe-Félix Cals.

Vermeld in Bénézit, Scheen, Witt Checklist, Saur, Jacobs.