Kirchner, Ernst L.

Ernst Ludwig Kirchner (naamvariant: Louis de Marsalle; signeerde met E.L. Kirchner) werd op 6 mei 1880 in Aschaffenburg (Duitsland) geboren en overleed op 15 juni 1938 in Frauenkirch (Zwitserland).

Kirchner volgde architectuuropleidingen aan de Technische Universität van Dresden en de Universität München. Daarna volgde hij nog lessen compositieleer en naakttekenen aan de privéschool Versuchs- und Lehranstalt für Angewante und Freie Kunst bij Wilhelm von Debschitz en Hermann Obrist. Voor het overige leerde hij zichzelf veel technieken aan. Bovendien stak hij veel op van Fritz Schumacher.

Kirchner wordt tot het expressionisme gerekend en was lid van “Die Brücke’.

Kirchner verkaste regelmatig binnen het Duitse taalgebied (Neurenberg, Dresden, Berlijn, Königstein in Taurus, Frauenkirch, Frankfurt am Main, Chemnitz).

Als beeldhouwer, lithograaf, etser, ontwerper, (fresco)-schilder, tekenaar, illustrator, auteur en fotograaf werkte hij zowel met tin, klei, batik, olieverf als potlood en zijn van hem reliëfs, batiks, houtsneden, boekillustraties en meubelen bekend.

Aan onderwerpen ook geen gebrek: genrestukken, boeren, circus, landschappen, erotiek en naaktfiguren, dieren, stillevens, (zelf)-portretten.

Kirchner was daarnaast de leraar van Christian Adolf Laely, Jan Wiegers en Johan van Zweden. Daarnaast had hij invloed op de ontwikkeling Carl Crodel en Fon Klement.

Vermeld in  Thieme / Becker, Vollmer, Bénézit, Witt Checklist, Saur, Frankfurt am Main.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.