Koeman, Jac. J.

Jac. J. Koeman (naamvarianten: Jacobus Jan Koeman, Ko Koeman; monogrammeerde als JACJK of JAC JK) werd op 16 november 1889 in Edam geboren en overleed op 11 november 1978 in Bergen Nh..

Koeman volgde kunstzinnige opleidingen aan de Kunstnijverheidschool Quellinus in Amsterdam en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam; verder was hij als beelden kunstenaar vooral autodidact. Daarnaast volgde hij lessen bij Antoon Derkinderen. Later telde hij onder zijn eigen leerlingen onder andere Nol Binsbergen, Ferdinand Boersma, Corry Borst, Nic de Carpentier, Florette Horninge-Jacobs, Lodewijk Willem van Kooten, Grietje Kots, Geesje Akke Meertens, Remmet Jacobus (1897-1972) Ouwejan, Jacob Schol, Gerrit Slavenburg, Kees Strooker, Hendrik Wegener, Gerrit N. Woudt en Isa van der Zee.

Als kunstenaar was hij actief in Amsterdam (Artis), Edam, Zaandam, Blaricum, Bergen Nh., Londen en Parijs.

Koeman was op velerlei gebieden als kunstenaar actief (schilder, aquarellist, tekenaar, beeldhouwer, keramist, boetseerder, graficus, vervaardiger van houtsneden, etser, lithograaf en illustrator.

Zijn favoriete onderwerpen waren diervoorstellingen, (bloem)stillevens, figuurstudies (zijn hoofdonderwerp), figuurvoorstellingen, (winter)landschappen, naaktfiguren, portretten, christelijk-religieuze voorstellingen en stadsgezichten. Hij werkte veel met olie- en waterverf. Daarnaast was hij ook ‘kunstproducent’ van illustraties en maskers [denk aan de Verkade-albums (dieren, bloemen, planten et cetera)].

Koeman was lid van de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum, van de Gooische Kunstkring, van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam en van het Kunstenaarscentrum Bergen (K.C.B.).

Vermeld in Scheen, Saur, AKLONLINE, Jacobs, Scharten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.