Enig resultaat

Filter»

Koning, Edzard Willem

Edzard Koning (naamvariant: Edzard Willem Koning; signeerde als Edz. Koning en ook wel als Ed.K) werd op 3 mei 1869 in Winschoten geboren en overleed op 21 februari 1954 in Den Haag. Hij was de broer van Arnold Koning.

Edzard volgde een opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en bekwaamde zich verder als leerling bij Frits Jansen en Johan Philip Koelman. Zelf was hij de leraar van Clasina Johanna Geertruida (To) Cool-van Oosten Slingeland.

Hij begon zijn kunstenaarscarrière in Wedde (Bellingwedde) en vervolgde deze in achtereenvolgens Nunspeet, Den Haag, Normandië (streek), Parijs, Nunspeet, Winschoten, De Steeg (Rheden), Scherpenzeel (Gelderland), Nunspeet, Amersfoort, Scherpenzeel, Barneveld, Den Haag, Voorthuizen (Barneveld), Den Haag, Assen en wederom in Den Haag.

Koning was als kunstenaar erg veelzijdig (schilder, tekenaar, aquarellist, graficus, etser, lithograaf, illustrator, ontwerper). Hij verwierf vooral bekendheid door zijn illustraties voor de ‘Kleine Johannes’ van Frederik van Eeden en voor diverse ‘Verkade-albums’.

Ook qua materiaal (van aquarel tot olieverf) werkte hij zowel aan boekdecoraties als aan figuurstudies en figuurvoorstellingen, portretten, kinderen, boeren, genrevoorstellingen, landschappen, stadsgezichten en dieren.

Edzard Koning was lid van Arti et Amicitiae (Arti, Amsterdam), de Haagsche Kunstkring, Pulchri Studio in Den Haag en de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam.

Vermeld in Scheen, Saur, AKLONLINE, Jacobs.