Kruiningen, Harry van

Harry van Kruiningen (naamvarianten: Harry Janssen, Henri Adelbert Janssen, Henri Adelbert van Kruiningen; signeerde normaliter als H v Kruiningen en aanvankelijk maar zelden als H. Janssen, Janssen v Kruiningen, Harry J van Kruiningen; in 1950 werd de naam H. van Kruiningen notarieel door hem vastgelegd) werd op 28 januari 1906 in Kruiningen geboren en overleed op 30 juni 1996 in Laren Nh..

Harry volgde kunstzinnige opleidingen aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam en aan het Tekeninstituut Piersma eveneens in Amsterdam. Hij volgde zelf lessen bij Johan Piersma. Onder zijn latere leerlingen als leraar aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem telde hij onder andere Jits Bakker, Frederik van Batenburg, Dennu Jacobs, André Kerkhoven, Marijke Ladage, Diet Meijer, Joop Russon, Paul Wartena en Paulien Wittenrood.

Als kunstenaar was Van Kruiningen vooral actief in Delft, Kruiningen, Amsterdam en Laren Nh.

Hij was breed actief en niet alleen als kunstenaar (graficus, grafisch ontwerper, illustrator, monumentaal kunstenaar, (wand)schilder, vervaardiger van mozaïeken, etser, lithograaf, docent aan academie, uitgever, cineast, auteur).

Zijn favoriete onderwerpen waren landschappen, abstracties, portretten en stillevens. Hij werd mede bekend als afficheontwerper en werkte vooral met water- en olieverven of krijt.

Bij leven werden hem de volgende prijzen toegekend: Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Beeldende Kunst, Prijs van de critici en een zilveren medaille tijdens een internationale boek- en grafiektentoonstelling te Leipzig in 1965.

Van Kruiningen was lid van Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken (en tevens bestuurslid van 1937 tot 1942 als archivaris), van de Federatie van Verenigingen van Beroeps Beeldende Kunstenaars in Amsterdam), van de Vereeniging Sint Lucas  in Amsterdam, van de Vereniging Vrij Beelden, van de Haagsche Kunstkring, van de Liga nieuw beelden, van de Vereniging Vrij Beelden (opgegaan in Liga nieuw beelden), van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’, van de Accademia del Disegno (Florence), van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van Pulchri Studio in Den Haag en de Bond van Kunstenaars ter Verdediging van de Kulturele Rechten (BKVK).

Vermeld in Scheen, Blotkamp et al., Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.