Larij, Jan

Jan Larij (naamvariant: Johannes Larij) werd op 7 december 1879 in Dordrecht geboren en overleed in Haarlem op 23 januari 1963. Hij was een neef van de eveneens zeer bekend Dordtse schilder Roland Larij (zie elders op de website van Caput Ovis) en een zoon van Cor Larij.

Jan Larij volgde een opleiding aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs en kreeg daarnaast les van Cor en Roland Larij. Daarnaast ontving hij nog de nodige wijze raadgevingen van zijn oom Roland en tekenlessen van zijn vader.

Jan Larij werkte als kunstenaar onder andere in Dordrecht, Nederlands Indië (Sumatra, Borneo, Java), het Schwarzwald, Heeze (het huidige Heeze-Leende), Amsterdam, Hilversum, Laren Nh, Loenen aan de Vecht, Driehuis (Velsen), Haarlem, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk (+ daarnaast maakte hij nog diverse studiereizen naar onder andere naar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk).

Als schilder en illustrator (aanvankelijk was hij inspecteur en correspondent voor een oliemaatschappij in Ned. Indië waar hij als kunstenaar vooral bekendheid kreeg als illustrator van 6 delen voor het inheemse schoolonderwijs genaamd: ‘Kembang Setaman’) zijn van hem vooral boekillustraties, rivier- en Indonesische landschappen, (bloem)stillevens, portretten en figuurvoorstellingen bekend.

Hij was lid van het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht,  de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam en van het genootschap van beeldende kunstenaars ‘Kunst zij ons doel’ in Haarlem.

Vermeld in Scheen.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.