Maris, Willem

Willem Maris (naamvarianten: Wenzel Marris zoals hij vermeld staat in het Haagse bevolkingsregister) werd op 18 februari 1844 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 10 oktober 1910.

Willem Maris was een broer van Matthijs en Jacob Maris maar ook de vader van Simon Maris.

Hij volgde een opleiding aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was ook leerling bij zijn broers Jacob en Matthijs en bij Pieter Stortenbeker.

Als schilder, tekenaar, aquarellist en etser waagde hij zich zowel aan genreschilderingen als aan polder-, rivier- en winterlandschappen maar ook aan koeien , dieren in het algemeen en haven- en zeevoorstellingen.

Willem reisde veel en dit het bracht hem onder andere naar Duitsland, Frankrijk (Parijs) en Noorwegen. Maar ook in Nederland (Den Haag, Amsterdam, Oosterbeek en Wolfheze) heeft hij het nodige geproduceerd.

Hij was een typische vertegenwoordiger van de Haagse School.

Als leraar van onder andere Piet van den Bergh, George Hendrik Breitner, Frederik Engel Jbzn,Nicolaas Jan Adriaan Pieter Helenus van Es, Ima van Eysinga, Henriëtte van Hove, Johannes Karel Leurs, Abraham Lopes Suasso, Marinus van der Maarel, Frits Maris, Simon Maris, Theo Mesker, Evert Moll, Frits Mondriaan, Augustine Hermine Obreen, Frederic Jacobus van Rossum du Chattel, Cornelis Spoor, Andries Verleur, Carolus Lambertus Waning, Kees van Waning en Jacques van Zon had Willem een grote invloed op de kunstenaarscéne van die tijd.

Willem Maris was lid van de Hollandsche Teekenmaatschappij en van Pulchri Studio.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.