Moesman, Joop

Joop Moesman [naamvarianten: J.H. Moesman, Jopie Moesman, Johannes Hendrikus Moesman, Ton van Zuilen (pseudoniem)] werd op 6 januari 1909 in Utrecht geboren en overleed op 3 februari 1988 in Houten. Hij was een zoon van Johannes Moesman en woonde samen met Erika Visser.
Hij volgde kunstzinnige opleidingen bij het Genootschap Kunstliefde in Utrecht en aan de Grafische School in Utrecht. Lessen volgde hij bij Tiete van der Laars, Willem van Leusden en Jan Henri Makkink. Feitelijk was hij toch meer autodidact als gevormd kunstenaar.
Als kunstenaar was hij voornamelijk actief in Utrecht en in Tuil en t’ Waal (bij Houten). Daarnaast werkte hij bij / was in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als lithograaf.
Joop was als kunstenaar zowel beeldhouwer als graficus, kalligraaf, lithograaf, schilder, tekenaar en typograaf.
Hij had als kunstenaar een sterke voorkeur voor figuurvoorstellingen, landschappen, naaktfiguren, portretten, stillevens en figuurstudies als zodanig. Hij werkte zowel met waterverf, gouache, houtskool, krijt als met olieverf of potlood.
Hij wordt tot de surrealisten gerekend.
Joop was lid van de kunstenaarsvereniging ‘De Onafhankelijken’, van het Genootschap Kunstliefde in Utrecht en van het Grafisch gezelschap ‘De Luis’.
Vermeld in Scheen, Blotkamp, Witt Checklist, Jacobs, Scharten.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.