Enig resultaat

Filter»

Moilliet, Louis

Louis René Moilliet werd op 6 oktober 1880 in Bern geboren en overleed op 24 augustus 1962 in Vevey, ook in Zwitserland.

Louis Moilliet studeerde in Worpswede (een Noord-Duits dorp in de buurt van Bremen, dat in het laatste decennium van de 19de eeuw het centrum werd van een groep kunstenaars naar het voorbeeld van de School van Barbizon in Frankrijk. De bekendste kunstenaar van de groep was Paula Modersohn-Becker en de ‘Worpswede School’ wordt soms beschouwd als één van de wortels van waaruit het Duits expressionisme ontstond. Een andere vrouw artiest in de groep was de beeldhouwer Clara Westhoff (1878-1954) die in 1901 trouwde met de Oostenrijkse dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926) die een boek over Worpswede schreef in 1903), in Weimar en in Stuttgart.

Moilliet was naast schilder ook glas in lood ontwerper.

Hij was levenslang bevriend met de collega-kunstenaars Paul Klee en met August Macke. Lois reisde veel met hen rond onder andere naar Tunesië in 1914.

Zijn expressionistische schilderstijl was nauw verbonden met die van het Orphisme (Orphisme – of orfische kubisme werd al kreet bedacht door Apollinaire die daarmee een soort van schildersstijl – beoefend door Robert Delaunay en enkele van zijn medewerkers tussen 1911 en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 – definieerde. De verwijzing naar Orpheus, de zanger en dichter uit de Griekse mythologie, weerspiegelde de wens van de betrokken kunstenaars een nieuw lyrisch- en kleurelement toe te voegen aan het sobere intellectuele kubisme van Picasso, Braque en Gris). Een van zijn meer populaire werken is getiteld ‘In The Circus “.

Vermeld in Bénézit, Plüss / Tavel, Witt Checklist, Arnhold.