Toont alle 13 resultaten

Filter»

Mondriaan, Piet

Piet Mondriaan (naamvarianten: Piet Mondrian, Pieter Cornelis Mondriaan) werd op 7 maart 1872 in Amersfoort geboren en overleed op 1 februari 1944 In New York. Hij was een zoon van de leraar Pieter Cornelis Mondriaan en een neef van Frits Mondriaan.

Piet volgde een kunstzinnige opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en behaalde zowel een L.O. als M.O. tekenen. Hij volgde onder andere lessen bij Jan Braet von Uberfelt, Frits Mondriaan en Pieter Cornelis Mondriaan. Later werd Piet zelf weer de leraar van Margrietha Johanna Grimbel du Bois-Westenberg, Berend Groeneveld, Loe Reelfs, Louis Saalborn en Agatha Zethraeus.

Piet was als kunstenaar actief als aquarellist, auteur, etser, illustrator, interieurontwerper, schilder en tekenaar.

Zijn meest favoriete onderwerpen waren allegorieën, (bloem)stillevens, (bos- en duin)landschappen, figuurvoorstellingen, kustgezichten, abstracties en zelfportretten. Mondriaan werkte zowel met water- als olieverf, gouache als krijt.

Piet wordt zowel tot De Stijl als het Symbolisme gerekend.

Als kunstenaar was hij actief in Winterswijk, Amsterdam, prov. Noord-Brabant, regio Twente, Domburg, Laren Nh., Parijs, Londen en New York.

In 1906 werd hem de Willink van Collenprijs toegekend.

Mondrian was lid van het Schilder- en Teekengenootschap Kunstliefde in Utrecht, van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam, van de Moderne Kunstkring, van Abstraction-Création en van Doe stil voort.

Vermeld in Thieme / Becker, Jaffé, Scheen, Witt Checklist, Blotkamp, Brederoo, Friedman / Jaffé / Bock, De Leeuw / Sillevis / Dumas, Mathieu, Blotkamp / Bock, Koopmans, De Bodt / De Haan / Pijbes, Jacobs, Philipse-Paalman, Van Adrichem, Denninger-Schreuder, Bax, Van Vloten, Jonkman / De Raad, Balk, Spliethoff, Barrett, Jonkman / Geudeker.