Nanninga, Jaap

Jaap Nanninga (naamvariant: Jacob Nanninga; signeerde als J.Nanninga maar ook wel als Jacob) werd op 19 november 1904 in Winschoten geboren en overleed op 6 januari 1962 in Den Haag.

Jaap volgde kunstzinnige opleidingen aan de Vrije Tekenacademie Pictura in Groningen, aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag, aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs en was onder andere leerling bij Paul Citroen, Han van Dam, Lydia Duif-Hoeffelman, Henk Meijer (1884-1970), Geer van Velde, Hendrik Nicolaas Werkman en Jan Wiegers.

Jaap was niet alleen (glas)schilder maar ook monumentaal kunstenaar, textielkunstenaar, vervaardiger van mozaïeken en gouaches.

Zijn kunstwerken betroffen vaak (bloem)stillevens, dier- en figuurvoorstellingen, landschappen, abstracties en portretten. Daarnaast maakte hij ook wandtapijten.

Als kunstenaar was Jaap actief in Groningen, Amsterdam, Den Haag, Cagnes, Casablanca, Algiers, Parijs, Duitsland en Polen.

Jaap Nanninga ontving in 1951 en 1953 de Jacob Maris materiaalprijs en in 1956 en 1959 de Jacob Hartogprijs (2 x 2de).

Nanninga was lid van de Liga nieuwe beelden, van de Posthoorngroep in Den Haag en van Pulchri Studio in Den Haag.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.