Nijland, Dirk Hidde

Dirk Hidde Nijland [naamvarianten: Dirk Nijland, Dirk A. Hidde Nijland; monogrammeerde als DN, als DHN (ook in een rechthoekje geplaatst of ineen) of als ND (of ineen)] werd op 2 april 1881 in Dordrecht geboren en overleed op 27 maart 1955 in Santpoort of Bloemendaal? Hij was de zoon van Hidde Nijland.

Dirk Hidde volgde kunstzinnige opleidingen aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam en aan de Akademie voor Beeldende kunsten in Rottterdam. Hij was leerling bij onder andere Anton Derkinderen, Jan Derk Huibers en Alexander Henri Robert van Maasdijk. Zelf droeg hij later weer zijn kennisstokje over aan Willem Jan Dijk, Johanna Jeanette Heijnis, Willem Hussem, Jan Kijff, Agnes van Stolk en Johannes Weiland. Daarnaast coachte hij Jan Kijff langere tijd. Gerard Baksteen was één van zijn navolgers.

Als etser, graficus / grafisch ontwerper, illustrator, keramist, lithograaf, monumentaal kunstenaar, (wand)schilder, tekenaar en vervaardiger van houtsnedes zijn van hem vooral figuurvoorstellingen, (industriële en rivier-) landschappen, naaktfiguren, (zelf)portretten, stadsgezichten, stillevens en topografische voorstellingen bekend.

Olieverf was zijn favoriete materiaal. Ook werkte hij regelmatig met intarsiatechnieken.

Nijland was lid van Arti et Amicitia in Amsterdam, van Pulchri Studio in Den Haag en van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Jacobs, Balk, Jonkman / Geueker.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.