Ploos van Amstel, Jaap

Jonkheer Jaap Ploos van Amstel [naamvariant: Jaap (Jonkheer) Ploos van Amstel maar meestal zonder voornaam] werd op 3 november 1926 in Bussum geboren. Hij was van adellijke komaf.

Ploos van Amstel werkte zijn gehele leven als kunstenaar in Nederland (Bussum, Haarlem, Artis / Amsterdam waar hij vooral veel tekende).

Ploos van Amstel volgde kunstzinnige opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam (kreeg daar onder andere les van Oskar Kokoschka), aan het Rijksinstituut tot Opleiding van Tekenleraren, aan de aan de Académie des Beaux-Arts de l’Institut de France in Parijs en aan de Kokoschka Schule in Salzburg. Hij werd later zelf leraar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (enkele van zijn leerlingen waren Wim van Aken en Marjan Jaspers).

Jaap Ploos van Amstel was zowel graficus, tekenaar, schilder, pentekenaar, etser, vervaardiger van houtsnedes en mozaïeken en linosnijder als docent aan academie en produceerde naast landschappen ook dieren, stadsgezichten en stillevens.

Als kunstenaar werd hij meerdere keren onderscheiden onder andere met koninklijke subsidies, met de Talensprijs, met de Dr. A.H. Heineken Prize for Art en met de Henriëtte Roland Holst-prijs.

Hij was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de Nederlandse Kring van Tekenaars, van de ‘De Groep’ in Haarlem, van Pulchri Studio in Den Haag en van het Amersfoorts Kunstenaars Genootschap AKG.

Vermeld in Scheen, Jacobs 1993, het Nederland’s adelsboek.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.