Robertson, Suze

Suze Robertson [naamvarianten: Suze Bisschop-Roberson, Suzanne Robertson; signeerde vaak als Suze Robertson en monogrammeerde als SR (ineen)] werd op 17 december 1855 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 18 oktober 1922. Zij was getrouwd met de kunstschilder Richard Bisschop en was de grootmoeder van de kunstenares Suzane Eckhart en de moeder van Sara Bisschop.

Zij volgde kunstzinnige opleidingen aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag, (leerlinge van de damesklas en de cursus M.O.), aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (avondopleiding modeltekenen) en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam bij Derkinderen. Daarnaast was zij leerling bij Petrus van der Velden. Zelf was zij jarenlang leraar aan de MMS in Rotterdam en in Amsterdam aan de ‘Gouden School’. Onder haar eigen leerlingen noteren we Eva Bruining, Sara van der Hoeven, Johan Antonie de Jonge, Anna Kerling en Willemien Testas.

Als kunstenares zwierf Suze voortdurend door ons land (Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Het Gooi, Etten-Leur, Dongen, Heeze, Noordwijk, Harderwijk en Zierikzee).

Robertson was naast aquarellist actief als pastellist, schilder, tekenaar en tekenleraar.

Veel van haar werken hadden als onderwerp figuur- en genrevoorstellingen, interieurs, landschappen, naaktfiguren, portretten, stadsgezichten en (vruchten)stillevens.

Als zeer geliefde kunstenares werd zij onder andere onderscheiden met een Gouden Medaille in 1900 op de Internationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid in Londen, werd haar ook in 1900 in Parijs op een Internationale Tentoonstelling een medaille toegekend en 1905 in Arnhem een Gouden Medaile.

Suze Robertson was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van de Nederlandse Etsclub en van Arti et Amecitiae in Aamsterdam.

Vermeld in Gram, Derkinderen, Dake, Marius, Hammacher, Scheen, Witt Checklist, Wagner / Henkels, De Leeuw / Sillevis / Dumas, Leeman / Pennock, Hollema / Kouwenhoven, Stolwijk, Glorie, Jacobs, Vetter, Denninger-Schreuder, Kraayenga, Jonkman / Geudeker, Klarenbeek.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.