Enig resultaat

Filter»

Roy, Chris le

Chris le Roy (naamvarianten: Chris Le Roy, Chris Leroy, Christiaan le Roy) werd op 21 maart 1884 in Deventer geboren en overleed op 13 mei 1969 in Nijmegen.

Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en volgde daarnaast lessen bij de kunstenaars Bartus Korteling, Willem Adriaan Alexander Liernur, Willem van der Nat en Floris Verster. Zelf gaf hij later les aan onder andere Diderice H. Rijnetta Roepers, Jan Sleeboom, Beatrix Daniëlla van Voorst van Beest en Jacoba Maria Alphonsa Wiegant.

Le Roy was primair beroepsmilitair en nadat hij werd afgekeurd vanwege reuma werd hij leraar op de Kweekschool te Zetten. In zijn ‘vrije tijd’ was hij tevens graficus, lithograaf, aquarellist, pastellist en tekenaar.

Zijn creatieve productie besloeg een groot gebied van landschappen tot abstracties en van portretten, (planten)stillevens, interieurs, figuur-, natuur-, vogel en meer algemeen diervoorstellingen tot bomen en bloemen.

In 1915 maakte hij uitgebreid kennis met kunstenaars van de Plasmolenkolonie. Daarnaast was hij als kunstenaar actief in Deventer, Breda, Leiden, Den Haag en Nijmegen.

Chris le Roy was lid van de Vereeniging Sint Lucas en van Arti et Amicitiae beide in Amsterdam en van Pulchri Studio in Den Haag.

Vermeld in Scheen.