Enig resultaat

Filter»

Schröder, Sierk

Sierk Schröder (naamvariant: Sierk Carl Schröder) werd op 3 april 1903 op Ambon geboren en overleed op 26 januari 2002 in Wassenaar. Hij was getrouwd met Maria Ottevanger.

Sierk volgde opleidingen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (MO Tekenen) en aan de Académie André Lhôte in Parijs. Schröder was onder andere leerling van Henk Meijer en later zelf weer de leraar van Thijs Buit, Ria Exel, Marjan de Glopper, Annelies Hoek, Ben Ikelaar, Corry Koekkoek, Clemens Merkelbach van Enkhuizen, Kees Mulder, Hanno Rol, Joop Rooijers, Jean Paul Vroom, Karel Wiggers en John Wortel; hij had veel invloed op Arjen van Gent.

Aanvankelijk als kunstenaar werkzaam op Ambon (1903 – 1909) maar daarna vooral in Nederland (Rotterdam, Utrecht, Deventer, Den Haag en Wassenaar) maar ook in Parijs werkte hij als aquarellist, illustrator, pastellist, pentekenaar, schilder, tekenaar docent tekenen en als hoogleraar aan de Rijksacademie v. Beeldende Kunsten Amsterdam vooral met water- en olieverf en krijt.

Van hem zijn zowel figuurvoorstellingen als interieurs, landschappen, (kinder- en zelf)portretten, naaktfiguren en stillevens bekend.

Sierk Schröder ontving de volgende prijzen: koninklijke subsidies in 1926, 1927, 1928, 1929; de Thérèse van Duyl-Schwartzeprijs; de Jacob Marisprijs: de Jacob Maris materiaalprijs en de Jacob Hartogprijs.

Hij was lid van de Haagse Kunstkring, van Pulchri Studio in Den Haag, van de Nederlandse Kring van Tekenaars, van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK, van de Hollandse Aquarellisten Kring, van de Haagse Aquarellisten, van het Leids Schilder- en Tekengenootschap Ars Aemula Naturae en van de Culturele Raad Zuid-Holland.

Vermeld in Scheen, Jacobs.