Scorel, Jan van

Jan van Scorel (naamvarianten: Jan van Schoorel, Jan van Schoorl, Jan van Schoreel, Jan van Schorel, Jan van Scoreel, Jan van Scorelius, Jan van Scorellius) werd op 1 augustus 1495 in Schoorl geboren en overleed op 6 december 1562 in Utrecht. Hij was de vader van Peter Jansz. van Scorel [ook wel Peter Jansz. van Sijpenesse (1530-1621) genoemd], Maria Jansdr. van Scorel (1531-1575), Paulus van Scorel [ook wel Paulus van Sijpenes (1532-1619) genoemd] en Victor van Scorel (1539-1562).
Jan was leerling bij Cornelis Cornelsz. (I) Buys, Jacob Cornelisz. van Oostsanen en Cornelis Willemsz.. Later werd hij zelf de leraar van Maarten van Heemskerck, Meester van de Barmhartige Samaritaan, Antonio Moro, Martin Schermus van Deventer en Lambert Sustris.
Van Scorel was actief als olieverfschilder, tekenaar, architect maar ook als geestelijke (Kanunnik).
Als kunstenaar was Scorel actief in Haarlem, Utrecht, Keulen, Speyer (Rheinhessen-Pfalz), Straatsburg, Bazel, Neurenberg, Steyr, Gent, Venetië, Bethlehem, Jeruzalem, Rome en in Frankrijk.
Veel van zijn werken handelden over de historie maar ook landschappen en portretten van hem werden zeer bekend.
Vermeld in Van Mander / Floerke, Binder, Thieme / Becker, Hoogewerff, Faries, Hollstein, Turner, Witt Checklist, Biesboer / Köhler, Helmus / Faries / Tamis, Leeflang / Van Schooten, Fagnart / Lecocq, Harnack.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.