Sierhuis, Jan

Jan Sierhuis (naamvariant: Johannes Alphonsus Sierhuis; signeert als Jan Sierhuis) werd op 21 december 1928 in Amsterdam geboren.

Hij volgde kunstzinnige opleidingen aan de Amsterdamse Rijksacademie van Beeldende Kunsten, aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten en aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten waar hij onder andere lessen volgde bij Gerrit Benner, Jaap Luttge, Isidoor Opsomer, Gé Röling, Gerard Westermann en Jan Wiegers. Onder zijn latere leerlingen telde hij onder andere Chaya Agur, Ria Hooijmaaijers, Gijs Kuilboer, Jeroen Olthof, Peter van Oort, Marie-José Robben, Stelia en Marike Stokker.

Jan was als kunstenaar actief als aquarellist, beeldhouwer, docent (aan diverse academies en ateliers), graficus, lithograaf, (pen)tekenaar, schilder en als vervaardiger van gouaches in Amsterdam als in Limburg, Noord-Brabant, Texel, Ameland, Terschelling, Frankrijk (Parijs,Bretange, Lesconil, Guillitnec, Corsica), Antwerpen, Mexico City, New York City, Spanje (Catalonië, Barcelona, Vale cia, Tarragna, Cadaqués Costa Brava) was Sierhuis als kunstenaar actief.

Op vele manieren werd hij gelouterd. Zo ontving hij Koninklijke Subsidie voor vrije schilderkunst in 1957, de Thérèse van Duyl-Schwartzeprijs in 1956, de mr Westendorp-prijs in 1957, de Jeanne Oostingprijs in 1987 en de Sandbergprijs in 1989.

Jan is lid van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, de Keerkring, Scorpio (kunstenaarsvereniging), Nederlandse Kring van Tekenaars, Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK, Hollandse Aquarellisten Kring, de Vereniging van Beoefenaren van Monumentale Kunsten (VBMK) en de vakgroep schilders.

Vermeld in Scheen, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.