Enig resultaat

Filter»

Strube, Jan

Jan Strube (naamvariant: Johan Hendrik Strube; monogrammeerde als JS of J.S.) werd op 20 september 1892 geboren in Amsterdam en overleed op 9 november 1985 in Breda.

Ofschoon vooral autodidact volgde hij opleidingen aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus en de Teekenschool voor Kunstambachten, beide in Amsterdam. Daarnaast was hij leerling bij Jan Bertus Heukelom en Jan Lauweriks. Zelfs werd hij later de leraar van Ad van Aert.

Als  graficus, schilder, (pen)tekenaar, pastellist, aquarellist, lithograaf en illustrator zijn van hem (zelf)portretten, interieurs, genre-, figuur- en christelijk religieuze voorstellingen, landschappen, straatscènes, stadsgezichten, stillevens, literatuur en boerengenrestukken bekend.

Jan Strube richtte samen met Louis Schrikkel in 1935 de de Populistengroep op en was daarnaast lid van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, de Noord-Brabantse Vereniging van Beeldende Kunstenaars in Breda, van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’, van de Haagsche Kunstkring, van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de vereniging De Brug en van het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht.

Jan Stube was werkzaam als kunstenaar in Breda, Amsterdam, Beek (Bergh), Breda, Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland.

Hij werkte bij voorkeur et aquarel- en olieverf, inkt en krijt. Bekende ‘producten’ van hem waren  ex-libris enpostzegelontwerpen.

Vermeld in Waller, Scheen, Scharten, Jacobs.