Surie, Jacoba

Jacoba (Coba) Surie werd op 9 mei 1879 in Amsterdam geboren en overleed op 5 februari 1970 eveneens in Amsterdam.

Jacoba volgde opleidingen aan de Teekenschool voor den Werkenden Stand in Amsterdam en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam) waar zij de L.O.-acte tekenen haalde; ze was leerling bij Joseph Mendes da Costa (voor vooral boetseerlessen) en Coba Ritsema. Zelf was ze later weer de lerares van Bettine Flesseman.

Jacoba Surie was als kunstenares vooral actief in Amsterdam maar ook in Italië en Frankrijk.

Ze was naast aquarellist ook een begaafd graficus, schilder, tekenaar en lithograaf (ze werkte veel met aquarel- en olieverfen en inkt); van haar zijn vooral genrevoorstellingen, portretten, (vis)-stillevens, stadsgezichten en figuurvoorstellingen bekend.

Als kunstenares werd ze onder andere gelouterd met de Willink van Collenprijs, met de gouden medaille van Koningin Wilhelmina en de zilveren medaille van de stad Utrecht.

Jacoba wordt tot de Amsterdamse joffers gerekend en was daarnaast lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam, Pulchri Studio in Den Haag en van Pictura Veluvensis.

Vermeld in Derkinderen, Van Calker, Scheen, Venema, Hollema / Kouwenhoven, Kapelle / De Bodt, Jacobs, Glorie, Kraayenga, Jonkman / Geudeker.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.