Troelstra, Jelle

Jelle Troelstra (signeerde als Jelle Troelstra) werd op 17 januari 1891 in Leeuwarden geboren en overleed op 16 januari 1979 in Amersfoort. Hij is de zoon van de politicus Pieter Jelles Troelstra.

Jelle werkte achtereenvolgens in Bergen Nh., Blaricum, Kopenhagen, Laren Nh., Leeuwarden, Zuid-Frankrijk (de streek), Hilversum, Amsterdam en eindigde zijn werkzame leven in Amersfoort.

Hij was leerling bij Willy van Schoonhoven van Beurden en Wim Schuhmacher en was zelf weer leraar van Paul van Alff, Leendert Käss, Jan Marinus Letter, Mari Ros en Paul Schmidt.

Troelstra was zowel aquarellist, graficus, politiek tekenaar, schilder als vervaardiger van gouaches en werkte voornamelijk met met water- en olieverf, gouache en houtskool.

Van hem zijn figuurvoorstellingen, landschappen, stillevens, vissers en (zelf)-portretten bekend.

Jelle Troelstra wordt tot de Bergense School gerekend.

Hij was lid van de Maatschappij Rembrandt (Maatschappij voor Kunst en Kunstverlangenden), van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars in Hilversum, van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK, van het Nederlands Kunstenaars Genootschap, van het Amersfoortse Kunstenaars Genootschap De Ploegh,  van de Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam en van Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Vermeld in Waller, Klomp, Scheen, Spijk, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.