Enig resultaat

Filter»

Vaes, Walter

Walter Vaes werd op 12 februari 1882 in Borgerhout geboren en overleed op 3 april 1958 in Antwerpen. Hij was een neef van Piet Verhaert (die ook één van zijn leraren was).

Hij volgde een kunstzinnige opleiding aan de academie in Antwerpen waaraan hij later zelf als leraar was verbonden naast zijn leeropdracht (stillevens) aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten eveneens in Antwerpen. Leerlingen bij hem waren onder andere Albert de Vriendt, Jean Duchêne, Dirk vn Gulik, Bas Mulder, Maurice Volkhemer en Anje J. Zijlstra.

Vaes was als kunstenaar niet alleen actief in België (en dan vooral in Antwerpen) maar ook in Duitsland (Düsseldorf), Palestina, Italië en Spanje. Tijdens de oorlogsjaren week hij uit naar Veere vanwaaruit hij ook zijn relatie met Pulchri opbouwde.

Naast zijn vele activiteiten als kunstenaar / leraar ontwikkelde hij ook een uiterst vriendschappelijke band met de beroemde schrijver Willem Elschot.

Walter Vaes was naast docent ook een succesvol etser, graficus, pastellist, schilder en tekenaar. Zij voorkeuronderwerpen waren (bloem- en vruchten-)stillevens, (aristocratische) portretten, figuren, fantasietaferelen en stadsgezichten. Aanvankelijk was hij een pendant van de romatiek maar schoof later op naar het realisme. De invloed van Fantin-Lateur op hem was zeer groot. Hij werkte vooral met inkt, olie- en waterverf en potlood.

Walter werd in Nederland gelouterd met de Prix de Rome.

Vaes was lid van Pulchri Studio in Den Haag tijdens zijn Nederlands verblijf.

Vermeld in Thieme / Becker, Vollmer, Eemans, Witt Checklist, Piron, Jacobs.