Toont alle 2 resultaten

Filter»

Velde, Bram van

Bram van Velde (naamsvariant: Abraham Gerardus van Velde en signeerde vaan als A. G. van Velde) en werd op 19 oktober 1895 in Zoeterwoude geboren en overleed op 28 december 1981 in Grimaud (Frankrijk). Bram van Velde was de broer van Geer van Velde, ook een kunstschilder (zie elders op de website van Caput Ovis).

Hij volgde geen specifieke kunstzinnige opleiding en kan zonder meer wat dat betreft ‘autodidact’ worden genoemd. Zelf was hij de leraar van Anton van der Veen.

Hij stamt uit een arbeidersgezin met vier kinderen. Twee jongens ‘Bram’ en ‘Geer’ manifesteerden zich als kunstschilder en één zus (Jacoba) werd romanschrijfster / vertaalster. Vanaf zijn twaalfde werkte Bram in een woninginrichting. Als een soort van natuurtalent kopieerde al vroeg oude meesters en decoreerde tijdens zijn werk meubels en lampenkappen. Zijn werkgever stimuleerde hem zeer en met diens materiële steun vertrok hij naar Duitsland waar hij zich vestigde in de kunstenaarskolonie ‘Worpswede’.

Bram van Velde werkt op vele plaatsen in Europa (Leiden, Zoeterwoude, Den Haag, Worpswedde, Parijs / Meudon, Mallorca, Genève, Grimaud).

Zijn mobiliteit wordt deels verklaard door het vele leed dat hem achtervolgde (één vrouw overleed aan een ernstige ziekte en één werd slachtoffer bij een verkeersongeval).

Bram was zowel graficus, schilder als illustrator en werkte vooral veel met olieverven.

Van hem zijn (bloem-)stillevens, non-figuratieve composities, naaktfiguren, portretten en religieuze werken bekend.

Was lid van de Liga nieuw beelden en van de kunstenaarsvereniging ‘De Onafhankelijken’.

Vermeld in Thieme / Becker, Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Jacobs.