Enig resultaat

Filter»

Vreedenburgh, Cornelis

Cornelis Vreedenburgh werd op 25 augustus 1880 in Woerden geboren en overleed op 27 juni 1946 in Laren Nh. Hij was de zoon van Gerrit Vreedenburgh en een broer van Arie Jan, Gerrit jr. en Hermanus Vreedenburgh. Hij was getrouwd met de schilderes M. Schotel.

Niet bekend is of hij specifieke kunstzinnige opleidingen volgde. Hij kan dus gerust een autodidact worden genoemd. Wel is bekend dat hij tekenlessen kreeg van zijn vader en later de nodige aanwijzingen ontving van W.B. Tholen, Albert Roelofs en Paul Arntzenius.

Samen met Tholen legde hij menig beeld van de Kagerplassen vast.

Daarnaast had hij veel contacten met Grardus Johannes Roermeester die ook als één van zijn leermeesters kan worden beschouwd. Jack Aué en Bram Segaar waren weer leerlingen van hem.

Cornelis Vreedenburgh was zowel aquarellist, etser / graficus als (huis)schilder en tekenaar.

Zijn onderwerpvoorkeuren als kunstenaar concentreerde zich op (bloem)-stillevens, dorps-, stads-, strand- en plasgezichten, interieurs alsmede weide- en polder)landschappen en marines.

Vreedenburgh verbleef samen met zijn vrouw enige tijd in het toenmalige nog volstrekt onbekende Saint Tropez. In Nederland werkte hij als kunstenaar voornamelijk in Hattem, Woerden, rond de Kaag en Zuiderzee, Loosdrecht en later vooral in Laren Nh. Maar hij was daarnaast als kunstenaar ook actief in Zuid-Frankrijk, Palestina (studiereis), Duitsland, Zwitserland en Italië.

Zijn voorliefde voor de schilderachtige Amsterdamse grachten stak hij echter niet onder stoelen of banken. Zijn vele bewaarde schetsen, olieverven en aquarellen getuigen hiervan.

Koningin Wilhelmina was een bewonderaar van hem en kocht ook enige werken die later helaas zoek zijn geraakt.

Maatschappelijk werd hij onderscheiden met de Royal Prize for Painting en de Willink van Collen Prize.

Vreedenburgh was lid van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam, van de Gooische Schildersvereniging, van Arti et Amicitiae in Amsterdam en van Pulchri Studio in Den Haag.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Koenraads, Roodenburg, Jacobs, Denninger-Schreuder.