Wegner, Toon

Toon Wegner (naamvariant: Anthonius Johannes Wilhelm Wegner) werd op 12 november 1926 in Rijwijk Zh. geboren en overleed op 2 oktober 2010 in Orvelte.

Toon volgde kunstzinnige opleidingen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus eveneens in Amsterdam. Hij was onder andere leerling bij Paul Citroen, Han van Dam, Rein Draijer, Willem Rozendaal en Willem Schrofer. Arno van Iperen en Joost Minnigh werden later leerling bij hem.

Toon Wegner was als kunstenaar vooral actief in Rijswijk Zh., Den Haag en Orvelte (Dr.).

Wegner was naast graficus actief als (wand) schilder, monumentaal- en textielkunstenaar, tekenaar, illustrator, lithograaf, vervaardiger van houtsnedes en gouaches en lino-snijder. Daarnaast produceerde hij ook affiches.

Als kunstenaar werden hem in 1956 de Koninklijke prijs voor de vrije schilderkunst toegekend, in 1952 de Jacob Marisprijs voor de schilderkunst, in 1961 de Jacob Marisprijs voor grafiek en in 1995 de Culturele prijs van Drenthe.

Zijn favoriete onderwerpen betroffen landschappen, stadsgezichten, figuurvoorstellingen, abstracties en portretten.

Toon was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van de Haagse Kunstkring, van de Nederlandse Kring van Tekenaars, van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunsten ‘De Grafische’, van Xylon (de Nederlandse sectie) en van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK.

Vermeld in Scheen, Jacobs.

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.