Berntsdorff – de volgende die moet worden ontslagen

Artikelnummer: CO 963.054

Alleen al gedurende de 1ste wereldoorlog produceerde Louis Raemaekers bijna 1.000 spotprenten. Zo’n 300 ervan werden wereldwijd verspreid en vonden hun weg naar het grote publiek via zo’n 500 kranten en vele, vele periodieken. Daarnaast werden er van zijn spotprenten miljoenen verspreid via postkaarten in vele taalgebieden en door organisaties. Zijn spotprenten werden zelfs ingezet als fundraisers voor een verscheidenheid aan goede doelen clubs. Alleen al in de VS werden er meer dan 300.000.000 verspreid. Er kan dus gerust worden gesteld dat de Hollandse Dr Louis Raemaekers wereldberoemd was in die tijd en ontzaglijk veel heeft bijgedragen aan het moreel van de geallieerden.
Na de oorlog werd Louis weer een meer conventionele cartoonist en tekende veel (samen met de tekstschrijver Clinge Doorenbos) voor het Nederlandse dagblad De Telegraaf. Van de ‘eerste’ 1414 spotprenten werd door Van Goor Publishers in 1935 een boek uitgegeven.

Afmetingen 21.5 × 33 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd)

Genootschap

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

Signatuur

in de druk, l.o., naam voluit

Stijl

Uitgever

Raemaekers, Dr Louis

Louis Raemaekers (naamvarianten: Louis Ramaekers, dr Louis Raemaekers; monogrammeerde als LR) werd op 6 april 1869 in Roermond geboren en overleed op 25 juli 1956 in Scheveningen. Hij volgde kunstzinnige opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en aan de Tekenacademie in Brussel. Hij was onder andere leerling bij Ernest Blanc-Garin, Johan Roeland de Kruyff en Theo Molkenboer. Later (als leraar kunstnijverheid en tekenleraar aan de Ambachtsschool in Tilburg...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Raemaekers, Dr Louis.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Berntsdorff - de volgende die moet worden ontslagen'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.