Louis Raemaekers kreeg vooral (en wereldwijd) in de 1ste Wereldoorlog grote bekendheid als politiek tekenaar, aanvankelijk via prenten / bijlages in De Telegraaf en later ook via publicaties die hij voor het Engelse (propaganda)bureau Wellington House maakte. Hij werd zo beroemd dat de Engelse Times bij zijn dood schreef: ‘Louis Raemaekers was de enige privépersoon die grote invloed uitoefende op het verloop van de 1ste Wereldoorlog naast ongeveer tien mensen – keizers, koningen, staatslieden en legerleiders – die het oorlogsbeleid vormden en leidden. Maar daarbuiten was Louis Raemaekers de enige die – ondanks gebrek aan formeel gezag – ontegenzeggelijk in belangrijke mate destijds het lot van de Europese bevolking bepaalde’.
Vele (spot)prenten verlieten in de eerste paar jaar na het uitbreken van de oorlog zijn tekentafel. Voor Uitgevers-Maatschappy “Elsevier” aanleiding om in 1916 een totaaloverzicht van zijn belangrijkste oorlogstekeningen in zes losse kartkernen uit te geven. Deze map bevat ze alle zes, te weten ‘Het toppunt de beschaving – Serie I t/m VI. Zie de bijgevoegde frontfoto’s van elk der katernen (compleet: 1x tweede druk, 2x vierde druk, 2x zesde druk en 1x achtste druk).
Daarnaast is apart opgenomen elk der katernen incl. alle litho’s (zie hiervoor CO 963.089, CO 963.090, CO 963.091, CO 963.092, CO 963.093 en CO 963.094).