Aanbieding!
Kunstenaar:Dongen, Kees van

Portret van Abraham Icek Tuschinski

 6.110,00

Artikelnummer: p3 390.001

Een beroemde zakenman vereeuwigd door een minstens zo beroemde kunstenaar. Een historisch bezien belangrijke tekening uit 1928 door de toen nog onbekende kunstenaar Kees van Dongen van de Pools-Joodse zakenman Abraham Tuschinski die al in 1921 zijn eerste vier bioscopen (Thalia, Cinema Royal, Scala en Olympia) in Nederland opende. Vermoedelijk werd deze tekening door de Rotterdamse kunstenaar van Dongen gemaakt naar aanleiding van of misschien wel op verzoek van Abraham Tuschinski zelf vanwege de opening van het super-de-luxe Rotterdamse Grand Theater in 1928. Helaas zijn alle Tuschinki-theaters in Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog tijdens het Rotterdamse bombardement verloren gegaan.

.

Het jarenlang ongebreideld verzamelen van kunst noopt ons om objecten te vervreemden om de collectie beheersbaar te houden. De bescheiden vraagprijs (exclusief verzendkosten) is gebaseerd op de oorspronkelijke verwervingskosten. Belangstellenden mogen ook bieden via het reactieformulier.

Afmetingen 22 × 26 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Les Vingt (België), Pulchri Studio

Samenstelling collectie

Tekening

(conté)potlood

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.o., toelichtende tekst(en)

Stijl

Vindplaats origineel

privé

Dongen, Kees van

Kees van Dongen (naamvariant: Cornelis Theodorus Maria van Dongen signeerde met 'van Dongen' en monogrammeerde met VD of V.D. maar ook wel met DV) werd op 26 januari 1877 in Delfshaven geboren en overleed op 28 mei 1968 in Monte Carlo. Hij was een broer van Jan van Dongen en eerst gehuwd met Augusta Preitinger en later samenwonend met Jasmy Jacob. Aanvankelijk Nederlander naturaliseerde hij later tot Fransman. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. ...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Dongen, Kees van.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Portret van Abraham Icek Tuschinski'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.

    Terug naar vorige pagina