Ga naar de inhoud

Dirck Volckertsz. Coornhert

Privécollectie

Deze ansicht(kunst)kaart is voor ons van een onbekende geschiedkundige kaartserie.

Dirck Volkertsz. Coornhert werd geboren in Amsterdam. Hij huwde Cornelia (Neeltje) Simonsdochter, die twaalf jaar ouder was dan hij. Zij was de zuster van Anna Simonsdochter, de maîtresse van Reinoud III, heer van Brederode, de vader van Hendrik van Brederode, die in het begin van de Opstand een grote rol speelde. Hij wekte vele jaren als etser en graveur om in zijn levensonderhoud te voorzien en werkte samen met Maarten van Heemskerck. Hij maakte zeer verdienstelijke prenten en de beroemde Hendrick Goltzius werd later zijn leerling. Hij bekwaamde zich ook als jurist. Bovendien kon hij schermen, fluit- en luit spelen, en dichten (hij wordt ook wel genoemd als dichter van het Wilhelmus). Hij was ook toneelschrijver. Coornhert vertaalde het werk van Cicero, Seneca en Boethius en de eerste twaalf boeken van Homerus’ Odyssee uit het Latijn.

Hij werd notaris en tot stadssecretaris benoemd van Haarlem. Na de Beeldenstorm vluchtte hij in mei 1567 tijdelijk naar Keulen en werd uiteindelijk na terugkeer verbannen al zijn bezittingen werden verbeurd.

Zijn vele geschriften op het terrein van theologie, moraal, strafstelsel en staatsinrichting zijn in het Nederlands in plaats van in het gangbare Latijn gesteld. Hij heeft op die wijze veel bijgedragen aan de verrijking en verbetering van de Nederlandse taal. Hij werd daardoor wel internationaal minder bekend dan bijvoorbeeld Erasmus.

Hij wordt  gezien als een (religieus) humanist.

afmetingen 9 × 13,9 cm
0. ontwerp / vorm / datering

,

1. prentsoort

,

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

Cornelisz. van Haarlem, Cornelis

Cornelis Cornelisz. van Haarlem [naamvarianten: Cornelis Cornelissen van Haarlem, Cornelis Cotnelisz. Schilder, Cornelis Cornelisz van Haerlem, Cornelis van Haarlem, Kornelis Cornelisse Swan, Cornelis Cornelisz Inde Zwan, Cornelius Cornelii, Cornelis Corneliades Harlemensis; monogrammeerde als CCH, CVH, CvH (deels als ligatuur)] werd in 1562 in Haarlem geboren en overleed daar ook op 11 november 1638. Hij was leerling bij Gillis Coignet en Pieter (I) Pietersz.. Zelf leidde hij later weer S...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Cornelisz. van Haarlem, Cornelis.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Dirck Volckertsz. Coornhert'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.