La Belle Ferronière (Lucrezia Crivelli)

Privécollectie (niet te koop)

Artikelnummer: COL 951.1000.127 / COL 2473.092 Categorie: Tags: , ,

Het schilderij is van Leonardo da Vinci, de litho van Zéphirin Félix Jean Marius Belliard en de gravure van François Séraphin Delpech.

 

Deze kaart maakt met vele andere deel uit van een serie Carte Postales en / of ansichtkaarten die begin 20ste eeuw in Frankrijk onder redactionele verantwoordelijkheid van de beroemde Franse fotostudio Neurdein frères werd samengesteld en door meerdere uitgevers uitgegeven en / of verspreid.

Lastig is het om een seriematige kaart een logische plek in onze collectie kunstkaarten te geven. Niet in de laatste plaats omdat we domweg vaak niet eens weten aan welke kunstenaarshand we een illustratie moeten / kunnen toeschrijven. Vaak betreffen het (staal)gravures of litho’s naar voorbeeld  van schilderijen of etsen.

Daarom is besloten om daar waar mogelijk zowel de kunstenaar van de oerbron als van de graveur of lithograaf te vermelden bij elke kunstkaart. Als er geen informatie ter zake voorhanden is, beperkt de vermelding zich tot onbekend / monogram / acroniem.

Alhoewel de rode draad van de collectie de kunstenaar is, hebben we los hiervan voor zover mogelijk seriematige collecties herkenbare codes meegegeven. Onze bijna complete serie Collections ND Phot hebben dus een unieke Caput Ovis-code [COL 951.1000.001 t/m COL 951.1000.199] en daarnaast – indien de prentmaker bekend – een tweede aan de betreffende kunstenaar gekoppelde Caput Ovis-code. En omdat de meeste uitgevers hun eigen kaarten vaak ook (volg)nummeren, vermelden we dit bij de rubriek ‘Eigenschappen’ onder ‘9’ ook zo uitgebreid mogelijk.

Samengevat: primair zijn voor ons kunstkaarten van belang vanwege de grafische illustraties (maar inmiddels ook vanwege de teksten als zodanig) met als verzamelgrens ‘kleingrafiek + kunst’ (tot maximaal A5). In ieder geval beschouwen we de kunst-gerelateerde druksels + teksten als een interessante aanvulling op onze uitdijende portrettenlijn in de collectie.

Los van bovenstaande zijn we niet altijd consequent, zeker waar het kaarten met serie-verwante kenmerken betreffen of bij twijfelgevallen. Ze krijgen dan domweg een Caput Ovis-code toegedeeld.

 

Fysieke beschrijving van de kaart (COL 951.1000.127)

Schoonzijde:

b.m.               : locatie beeld

m.l.                : kaartnummer

o.m.               : gegevens beeld

o.l.                 : tekstflard

o.r                  : serieduiding

Weerzijde

m.b.             : Carte Postale

r.b.              : frankering

m + o          : adressering

l.                  : gegevens uitgever

datum poststempel: 7 juni 1905

afmetingen 9 × 14 cm
0. ontwerp / vorm / datering

, , ,

1. prentsoort

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

,

9. specificatie / serie (nummer)

,

Delpech, François Séraphin

François Séraphin Delpech werd in 1778 in Parijs geboren en overleed daar ook (aan de tering) op 25 april 1825. Waar, wanneer en door wie hij kunstzinnig werd be-/opgeleid is niet bekend. Delpech was als kunstcriticus verbonden aan Mercure de France tijdens de periode van het Eerste Franse Keizerrijk . In 1818 opende hij een eigen grafische studio in Parijs. Vanaf 1819 maakte Delpech vooral lithografische portretten van vele vooraanstaande figuren uit zijn tijd en van daarvoor. Zi...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Delpech, François Séraphin.

onbekend / monogram / acroniem

Werk van onbekende kunstenaar. Uiteraard wordt nadere informatie zeer op prijs gesteld. Zowel qua kunstenaar maar ook qua voorstelling zelf.

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van onbekend / monogram / acroniem.

Vinci, Leonardo da

Leonardo da Vinci (naamvarianten: Leonardo di ser Piero da Vinci, Leonardo Da Vinci) werd op 15 april 1452 in Vinci geborene en overleed op 2 mei 1519 in Indre-et-Loire / Château de Clos-Lucé. Voor zover bekend genoot Da Vinci geen specifiek cultureel onderwijs maar volgde wel lessen bij Andrea del Verrocchio. Later instrueerde hij zelf kunstenaars als Bernardino Luini, Fransesco Melzi, Marco d' Oggiono, Jocopo Pontormo en Andrea Solario. Da Vinci oefende veel invloed uit op of werd veel n...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Vinci, Leonardo da.

Heeft u een vraag of opmerking over 'La Belle Ferronière (Lucrezia Crivelli)'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.