Ga naar de inhoud

Marie Antoinette krijgt haar afzetting voorgelezen

Privécollectie

Artikelnummer: COL 951.1000.037 / COL 2671.001 Categorieën: , , Tags: ,

Deze kaart maakt met vele andere deel uit van een serie Carte Postales en / of ansichtkaarten die begin 20ste eeuw in Frankrijk onder redactionele verantwoordelijkheid van de beroemde Franse fotostudio Neurdein frères werd samengesteld en door meerdere uitgevers uitgegeven en / of verspreid.

Lastig is het om een seriematige kaart een logische plek in onze collectie kunstkaarten te geven. Niet in de laatste plaats omdat we domweg vaak niet eens weten aan welke kunstenaarshand we een illustratie moeten / kunnen toeschrijven. Vaak betreffen het (staal)gravures of litho’s naar voorbeeld  van schilderijen of etsen.

Daarom is besloten om daar waar mogelijk zowel de kunstenaar van de oerbron als van de graveur of lithograaf te vermelden bij elke kunstkaart. Als er geen informatie ter zake voorhanden is, beperkt de vermelding zich tot onbekend / monogram / acroniem.

Alhoewel de rode draad van de collectie de kunstenaar is, hebben we los hiervan voor zover mogelijk seriematige collecties herkenbare codes meegegeven. Onze bijna complete serie Collections ND Phot hebben dus een unieke Caput Ovis-code [COL 951.1000.001 t/m COL 951.1000.199] en daarnaast – indien de prentmaker bekend – een tweede aan de betreffende kunstenaar gekoppelde Caput Ovis-code. En omdat de meeste uitgevers hun eigen kaarten vaak ook (volg)nummeren, vermelden we dit bij de rubriek ‘Eigenschappen’ onder ‘9’ ook zo uitgebreid mogelijk.

Samengevat: primair zijn voor ons kunstkaarten van belang vanwege de grafische illustraties (maar inmiddels ook vanwege de teksten als zodanig) met als verzamelgrens ‘kleingrafiek + kunst’ (tot maximaal A5). In ieder geval beschouwen we de kunst-gerelateerde druksels + teksten als een interessante aanvulling op onze uitdijende portrettenlijn in de collectie.

Los van bovenstaande zijn we niet altijd consequent, zeker waar het kaarten met serie-verwante kenmerken betreffen of bij twijfelgevallen. Ze krijgen dan domweg een Caput Ovis-code toegedeeld.

 

Fysieke beschrijving van de kaart (COL 951.1000.037)

Schoonzijde:

b.m.               : locatie beeld

m.l.                : kaartnummer

o.m.               : gegevens beeld

o.l.                 : tekstflard

o.r                  : serieduiding

Weerzijde

m.b.             : Carte Postale

r.b.              : frankering

m + o          : adressering

datum poststempel: 24 december 1904

afmetingen 9 × 14 cm
0. ontwerp / vorm / datering

,

1. prentsoort

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

,

9. specificatie / serie (nummer)

,

onbekend / monogram / acroniem

Werk van onbekende kunstenaar. Uiteraard wordt nadere informatie zeer op prijs gesteld. Zowel qua kunstenaar maar ook qua voorstelling zelf.

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van onbekend / monogram / acroniem.

Ward, Edward Matthew

Edward Matthew Ward werd op 14 juli 1816 in Pimlico (Londen) geboren en overleed op 15 januari 1879 in Windsor. Hij volgde een kunstzinnige opleidingen aan de Royal Academy Schools. Edward was lid van Clique Group. Als kunstenaar was hij actief als schilder en tekenaar. Hij was gespecialiseerd in historische voorstellingen. Vermeld in Bénézit, Busse, Mallalieu, Wit Checklist.

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Ward, Edward Matthew.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Marie Antoinette krijgt haar afzetting voorgelezen'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.