Ga naar de inhoud
Kunstenaar:Eeckele, Jan van

Mater Dolorosa

Privécollectie

Artikelnummer: COL 2651.001 Categorie: Tags: ,

N.b.: De uitgever van deze kaart schrijft het bewuste werk ‘Mater Dolorosa’ toe van Van Eyck. Maar de meeste bronnen (waaronder Bénézit) vermelden echter als schilder de Nederlandse schilder Jan van Eeckele. Wij categoriseren dit werk onder Jan van Eeckele en niet onder Van Eyck zoals de Belgische uitgever Mels (NELS).

Mogelijk is hier sprake van een kopie naar een werk van Quentin Massijs (Madone de l’Aracoeli; nu te zien in Pisa, in het Museo Nazionale di San Matteo).

Op de omlijsting van werk staat geschreven: DOLEO SVPER TE IHESV FILI MI AMABILIS SVPER AMOREM MVLIERV // SICVF MATER VNICVM AMAT FILIM ITA TE DILIGEBAM FASCVLVS MIRRE DILECTVS MICHI INTER VBERA MEA en op de ondertzijde: COMORABITVR.

afmetingen 8,5 × 13,8 cm
1. prentsoort

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

, ,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

Eeckele, Jan van

Jan van Eeckele (naamvarianten: Jan van Heckele, Jan van der Heke; J.V.E. was mogelijk zijn monogram) werd in Nederland geboren en overleed vermoedelijk in november 1561 in Brugge. Aangetekend zij hierbij dat het bekende werk 'Mater Dolorosa' waarschijnlijk tussen 1491 en 1494 tot stand kwam. Dus - in tegenstelling tot sommige bronnen - moet Jan ruim voor 1491 zijn geboren. Vermeld in Thieme / Becker, Witt Checklist. Jan was lid van het St. Lucasgilde in Brugge en wordt tot de Vlaamse ...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Eeckele, Jan van.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Mater Dolorosa'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.