Toont alle 2 resultaten

Filter»

Bosboom, Johannes

Johannes Bosboom werd op 18 februari 1817 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 14 september 1891. Hij was getrouwd met de schrijfster Geertruida Bosboom-Toussaint.

Johannes volgde twee opleidingen aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werd later (1845) lid van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij was leerling van Bartholomeus Johannes van Hove en Wijnand Nuijen (bij de laatste reeds vanaf zijn jeugd; toneeldecoratie maken en schilderen leerde hij vooral van Van Hove). Zelf werd hij later leraar van Marie Bilders-van Bosse, Willem Frederik de Haas en Kees Waning. Jos Laurenty was een typische navolger van hem terwijl hij grote invloed uitoefende op Johan Paul Constatinus Grolman.

Hij was als kunstenaar in meerdere landen actief waaronder Duitsland (Keulen, Koblenz waar hij met S.L. Verveer samenwerkte), België (Antwerpen, Gent), Frankrijk (Parijs, Rouen samen met C. Kruseman) en Nederland (Den Haag,   Artis – Amsterdam).

Hij was zowel aquarellist, etser, lithograaf, schilder als tekenaar en werd sterk ‘beïnvloed’ door het werk van Rembrandt en produceerde (kerk)-interieurs, genrevoorstellingen, landschappen, portretten, dieren, marines en stadsgezichten.

Ontving in 1856 de ridderlijke Leopoldsorde.

Bosboom was lid van Arte et Amicitia (De Kunstkrans), van Pulchri Studio in Den Haag van het Genootschap ‘Arti Sacrum’ in Rotterdam en de Hollandsche Teekenmaatschappij in Den Haag.

Vermeld in Immerzeel, Scheen, Witt Checklist.