Enig resultaat

Filter»

Dicke, Otto

Otto Dicke (naamvariant: Otto Dingeman Dicke) is geboren in Dordrecht op 3 mei 1918 en in dezelfde plaats gestorven op 7 december 1984.

Dicke was een autodidact en van nature een begenadigd tekenaar / kunstenaar.

Hij verdiende zijn brood als illustrator en werkte eerst voor kleine en later grotere reclamebureaus.

Al in 1945 ‘verkreeg’ hij een eigen atelier bij Teekengenootschap Pictura in Dordrecht.

Dicke was tekenaar, illustrator, cartoonist, striptekenaar, illustrator van kinder- en andere boeken en ontwerper van mozaïeken en wandschilderingen voor scholen en kerken.

Otto Dicke was een bekende kunstenaar met een sterke band met Dordrecht en omgeving. ‘Een leven getekend’ is de titel van de documentaire die Wendeline Wilmink in 1983 vervaardigde over het leven en werk van Otto Dicke. De film geeft een beeld van de veelzijdigheid van deze autodidact. Vaak verbleef hij in zijn geliefde Alblasserwaard en op het Eiland van Dordrecht, waar hij talloze schetsen vervaardigde.

Zij productie op basis van verschillende technieken was enorm. Het betreft zowel portretten, maar ook figuur- en naaktvoorstellingen, stads- en havengezichten, landschappen, religieuze voorstellingen, stillevens en vooral veel tekeningen van (zijn eigen) kinderen.

Dicke was vanaf 1969 ook aan de Academie voor Beelden Kunsten in Rotterdam docent. In die rol was hij onder andere de leermeester van Clement Bezemer, Gideon Brugman, Joke Roldaan en Frans van Wageningen.

Otto Dicke illustreerde ook boeken onder de namen ‘Arie Kater’ en ‘Manon Lith ( het is trouwens de naam van een kunstenares die vermoedelijk destijds les heeft gehad van Dicke op de kunstacademie)’.

Dicke wordt vermeld in Scheen, Jacobs en Scharten.