Toont alle 5 resultaten

Filter»

Schouman, Martinus

Martinus Schouman werd op 29 januari 1770 in Dordrecht geboren en overleed op 30 oktober 1848 in Breda. Hij was de zoon van Apolonius Schouman en Adriana Koning, broer van Aert Schouman (II), vader van Isaak Schouman en achterneef van de meer bekende Aert Schouman (I).

Martinus volgde een kunstzinnige opleiding aan de Haagse Tekenacademie. Daarnaast was hij leerling bij Aert Schouman en Michiel Versteegh. Zelf telde hij later onder zijn eigen leerlingen onder andere Pieter Arnout Dijxhoorn, Jan de Greef (1784-1834), Pieter Marinus Gregoor, Matthijs Quispel, Johan Christiaan Schotel en Izaak Schouman.

Martinus was actief als aquarellist, schilder en tekenaar van vooral marines, (strand-, rivier- en winter)landschappen, havengezichten, architectuur en historische voorstellingen.

Hij was lid van het Dordtse Teekengenootschap Pictura en van het Koninklijke Genootschap van Schone Kunsten en Wetenschappen in Brussel.

Vermeld in Van Eynden / Van der Willigen, Immerzeel, Marius, Thieme / Becker, Witt Checklist,  Scheen, Erkelens , Hoogenboom, Schwartz.