Toont alle 3 resultaten

Filter»

Strij (I), Abraham van

Abraham van Strij (I) [naamvariant: Abraham van Stry (I)] werd op 31 december 1753 in Dordrecht geboren en overleed daar ook op 7 maart 1826. Hij was een zoon van Leendert van Strij en de broer van Jacob van Strij.

Wie, hoe en wanneer hij kunstzinnig werd opgeleid is ons niet bekend. Wel weten we dat hij in de leer ging bij Joris Ponse en Leendert van Strij. Onder zijn eigen leerlingen telde hij onder andere Peter Rudolph Kleijn, Johannes van Lexmond, Jacob de Meijer, Johannes Rutten, Johannes Schoenmakers, Johannes Christiaan Schotel, Gillis Smak Gregoor en Abraham van Strij (II).

Abraham was actief als aquarellist, etser, prentkunstenaar, (decoratie-, behangsel en grisaille)schilder (van interieurs en voorwerpen) en tekenaar.

Zijn favoriete onderwerpen betroffen genre- en figuurvoorstellingen, interieurs, portretten, stadsgezichten, bloemstillevens, (winter- en Italianiserende)landschappen en architectuur.

Abraham was lid en later zelfs directeur van het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht en van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Vermeld in Van Eynden / Van der Willigen, Immerzeel, Thieme / Becker, Waller, Scheen, Mandle, Witt Checklist, Erkelens, Van Tilborgh / Jansen, Persoons, Cappers, Van Heteren / Jansen / De Leeuw.