Enig resultaat

Filter»

Veth, Cornelis

Cornelis Veth (voorkeursnaam: Cornelis Veth; naamvariant: Anne Cornelis Veth, monogrammeerde als CV of C.V.) werd op 3 maart 1880 in Dordrecht geboren en overleed op 5 maart 1962 in Den Haag. Hij was de neef van zijn beroemde oom Jan Veth.

Cornelis Veth volgde een opleiding aan het Instituut voor kunstnijverheid in Amsterdam en was daarnaast leerling bij Adolf Meijer, Maria van Regteren Altena en uiteraard bij Jan Veth, zijn oom.

Cornelis Veth was als kunstenaar vooral actief in Dordrecht maar ook wel in Bussum, Berlijn, Amsterdam en Den Haag.

Cornelis Veth was niet alleen een zeer verdienstelijk aquarellist maar ook boekillustrator (onder andere van zijn eigen boeken), lithograaf, tekenaar en kunstcriticus.

Cornelis Veth is vooral bekend geworden als de ‘gecombineerde’ kunstcriticus, tekenaar en prozaïst. Zijn Prikkel-idyllen die vanaf 1912 verschenen (zijn trouwens een meer dan sprekend voorbeeld van zijn brede kunstenaarschap) nemen eerst en vooral de keukenmeiden en speurderslectuur op de korrel. Het zijn geestige parodieën op literaire genres en populaire auteurs. Je zou ze bijna geschreven karikaturen noemen met vaak een aantal gekke prentjes van de schrijver zelf.

Cornelis Veth was o.m. secretaris van de Vereniging van Nederlandse Letterkundigen.

Vermeld in Scheen, Jacobs.