Enig resultaat

Filter»

Westerik, Co

Co Westerik (naamvariant: Jacobus Westerik; signeerde als Westerik) werd op 2 maart 1924 in Den Haag geboren en overleed op 10 september 2018 in Rotterdam. Hij was de vader van Christine en Sophie Westerik, was getrouwd met Hens de Jong en later met (deels als zakelijk partner van) de galeriehouder Fenna de Vries.

Co volgde een kunstzinnige opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was leerling bij Han van Dam, Rein Draijer, Vicky de L’Espinasse, Henk Meijer (1884-1970), Willem Rozendaal en Willem Schrofer. Later telde hij onder zijn eigen leerlingen onder andere Hans Almekinders, Mieke Buter, Will Eggen, Fer Hakkaart, Hubert Herberghs (1933-), Jan Juffermans, Carel Frederik Kellenbach (1897-1980), Lucresa Kern, Wim van Liempt, Tino Lintelo, Jan G. van Loon, Ad van Luijk, Piet Middelhoek, Heppe de Moor, Theo Mooyman, Gerrit van Ochten, Ab van Overdam, Ella van Schaik, Luuk Scholten, Haye Smith en Ernst van de Wetering.

Co was naast aquarellist ook actief als etser, fotograaf, vervaardiger van gouaches, keramist, lithograaf, (wand)schilder, tekenaar, zeefdrukker en leraar aan diverse academies en scholen (Internationale School en Deutsche Schule in Scheveningen, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, Vrije Academie in Den Haag en Ateliers ’63 in Haarlem).

Als kunstenaar was hij voornamelijk actief in Den Haag, Rotterdam, Verenigde Staten van Amerika, Italië en Frankrijk.

Zijn meeste onderwerpen betroffen dier- en figuurvoorstellingen, fantasiefiguren, landschappen en (zelf)portretten.

Hem werden de volgende prijzen toegekend: in 1951, 1953, 1955 en 1961 de Jacob Marisprijs, in 1952 ontving hij de Koninklijke Subsidie voor vrije schilderkunst, in 1966 de Staatsprijs voor Beeldende Kunst en Architectuur, in 1979 de Jeanne Oostingprijs als aqurelleerder en in 1999 de Hendrik Chabotprijs en tevens werd hij in dat jaar benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Westerik was lid van de Haagse Kunstkring, van Pulchri Studio in Den Haag, van Arti et Amicitiae in Amsterdam en van de Rotterdamse Kunstenaars-Sociëteit.

Vermeld in Scheen, Witt Checkist, Jacobs.