Toont alle 2 resultaten

Filter»

Wiegman, Matthieu

Matthieu Wiegman (naamvariant: Mattheus Johannes Marie Wiegman) werd op 31 mei 1886 in Zwolle geboren en overleed op 5 april 1971 in Bergen Nh. Hij was de broer van Piet Wiegman.

Matthieu volgde een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en was leerling bij August Allebé en Antoon Derkinderen. Later werd hij zelf leraar aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij was daar onder andere de hoogleraar van Jan Fijn, Henk van den Idsert, Jaap Min, René Smeets en Maximiliaan Zomerdijk.

Matthieu Wiegman werkte als kunstenaar zowel in Nederland (Amsterdam, Bergen Nh., Groet / Schoorl) als in Frankrijk (onder andere in Parijs en Bretagne).

Hij was naast een zeer verdienstelijk graficus en grafisch ontwerper ook (glas- en wand)schilder, monumentaal kunstenaar, aquarellist, tekenaar, vervaardiger van mozaïek en hoogleraar.

Van hem zijn vooral (bloem)stillevens, figuurvoorstellingen, landschappen, naaktfiguren, christelijk religieuze voorstellingen en stadsgezichten bekend.

Matthieu Wiegman wordt tot de Stroming Bergense School gerekend en was daarnaast lid van de Hollandsche Kunstenaars Kring.

Vermeld in Thieme / Becker, Waller, Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Jacobs, Scharten.