Toont alle 2 resultaten

Filter»

Witjens, Willem

Willem Witjens (naamvariant: Jan Willem Hendrick Witjens) werd op 8 november 1884 in Den Haag geboren en overleed op 14 februari 1962 in Berne bij Zaltbommel (volgens anderen in ‘s-Hertogenbosch).

Witjens volgde een kunstzinnige opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij was onder andere leerling bij Eduard Willem Frederik Kerling jr. en Herman van der Weele. Onder zijn eigen leerlingen telde hij later Wim van den Anker, Gerard Menken, Alexander Theo van Ravenswaaij, Isabel de Reede en Dammes Smit.
Willem Witjens was naast een begenadigd aquarellist ook een zeer verdienstelijk (glas)-schilder, lithograaf en tekenaar.

Als kunstenaar was hij voornamelijk werkzaam in de Betuwe (Nederhemert, Zaltbommel en Berne) en in Den Haag.
Zijn werken vertegenwoordigen vooral winter-, dorps-, stads- en havengezichten, figuurvoorstellingen, (rivier)-landschappen, naakten en stillevens.

In 1915 en 1916 ontving hij de Royal Prize for Painting.

Witjens was lid Lid van Artibus Sacrum in Arnhem, van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam, van het Amersfoorts Kunstenaarsgilde, van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van Pulchri Studio in Den Haag, van de Maatschappij Rembrandt: Maatschappij voor Kunst en Kunstverlangenden en van de Noord-Brabantse Vereniging van Beeldende Kunstenaars in Breda.

Vermeld in Scheen, Witt Checklist, Jacobs.