Kunstenaar:Maris, Jacob

Molen aan het water

Artikelnummer: p8 203.002

De Haagsche School is wellicht de belangrijkste negentiende-eeuwse kunststroming in Nederland. Jozef Israëls, Jacob Maris, Hendrik Willem Mesdag en Anton Mauve worden ertoe gerekend. Zij kozen vooral vooral typisch Hollandse onderwerpen zoals molens. Maar ook voor vissers op het strand, woeste zeeën, schapenkudden en koeien in weilanden. Hier een (jong?) werk van één van internationaal meest bekende ‘Haagse Schilders’ Jacob Maris. Aan deze voorstelling van een molen in het landschap heeft Maris waarschijnlijk meerdere dagen (weken?) gewerkt, want de de molenstand en de gesuggereerde windrichting (zie de knotwilgen) staan haaks op die van het riet terwijl de lichtinval op de molen en het riet weer wel synchroniseren. Een beginnersfout? Ook deze ‘fout’ wijst op een jeugdwerk van Jacob Maris.

Afmetingen 60 × 40 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf

Signatuur

l.o., naam voluit

Stijl

Stroming

Vindplaats origineel

Maris, Jacob

Jacob Maris (feitelijk Jacobus Hendricus Maris) werd op 25 augustus 1837 In Den Haag geboren en overleed op 7 augustus 1899 in Karlsbad (BDR). Jacob was een broer van Willem en van Matthijs Maris en was gehuwd met Catharina Horn. Zij hadden een zoon Willem Matthijs Maris, ook schilder. Jacob volgde kunstzinnige opleidingen aan de Academie van Beeldende kunsten zowel als aan de Tekenacademie beiden in Den Haag en de koninklijke Academie voor Schone kunsten in Antwerpen. Zijn oudere collegae E...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Maris, Jacob.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Molen aan het water'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.