Ga naar de inhoud

Wassen beeld van Gioconda (nu Mona Lisa geheten)

Privécollectie

Op de voorzijde van de kaart staat de  tekst: DE GIACONA? (Het gestolen schilderij uit ’t Louvre, Parijs).

Op 21 augustus 1911 werd de Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen. De volgende dag ontdekte de schilder Louis Béroud de diefstal. Op de plaats in de Salon Carré waar de Mona Lisa had moeten hangen, bevonden zich slechts vier ijzeren haakjes.

Het toenmalige (wassenbeelden) museum (Museum Ned. Panopticum) dat in 1919 werd gesloten was een wassenbeeldenmuseum met onder andere  de Mona Lisa (toen nog Gioconda geheten) als één van de wassen beelden in de collectie. De diefstal was vermoedelijk voor het museum aanleiding om middels briefkaarten met daarop het beeld van de gestolen Gioconda aandacht van het publiek te vragen voor hun museum(beelden).

Het zou ons niet verbazen als er hier sprake is van één van de eerste (semi)commerciëler reclameactiviteiten – waarschijnlijk ergens in 1912 –  per briefkaart. En dat voor een museum!

 

afmetingen 13,7 × 8,8 cm
1. prentsoort

,

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

,

9. specificatie / serie (nummer)

onbekend / monogram / acroniem

Werk van onbekende kunstenaar. Uiteraard wordt nadere informatie zeer op prijs gesteld. Zowel qua kunstenaar maar ook qua voorstelling zelf.

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van onbekend / monogram / acroniem.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Wassen beeld van Gioconda (nu Mona Lisa geheten)'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.